Yusaku Maezawa avbryter dearMoon-projektet

Yusaku Maezawa biography and business ventures 2024
Källa: Space

Japanske miljardären Yusaku Maezawa har avbrutit sitt privata månuppdrag, dearMoon, på grund av förseningar med SpaceX:s Starship-raket.

Maezawa skrev under kontraktet 2018 med förväntningen att dearMoon skulle starta i slutet av 2023. ”Jag skrev under kontraktet 2018 baserat på antagandet att dearMoon skulle starta i slutet av 2023,” säger Maezawa på X (tidigare Twitter).

Starship-raketen har haft flera misslyckade testflygningar, vilket har lett till osäkerhet om när den kan genomföra bemannade uppdrag. Första obemannade testflygningen i april 2023 misslyckades. Andra testflygningen i november 2023 flög högre men misslyckades. Tredje testflygningen i mars 2024 nådde omloppshastighet men misslyckades vid nedstigningen. Fjärde testflygningen är planerad till 5 juni 2024.

Maezawa valde åtta konstnärer och skapare för dearMoon-uppdraget, men deras drömmar om att resa till månen har nu krossats. ”Jag kan inte planera min framtid i denna situation, och jag känner mig hemsk för att få besättningsmedlemmarna att vänta längre, därför det svåra beslutet att avbryta vid denna tidpunkt,” meddelar Maezawa på X (tidigare Twitter).

SpaceX fortsätter att utveckla Starship för att landa NASA:s Artemis-astronauter på månen 2026. Maezawa, som flög till den internationella rymdstationen 2021, önskar SpaceX lycka till i deras fortsatta utveckling av Starship.

Yusaku Maezawa: Affärsman och rymdentusiast

Yusaku Maezawa, född 22 november 1975, är en japansk miljardär, entreprenör och konstsamlande pionjär. Grundare av Start Today och Zozotown—Japans största online-modebutik. Känd för sitt innovativa tänkande och passion för konst och rymdresor.

  • Företag: Start Today (1998), Zozotown (2004)
  • Innovationer: Introducerade Zozo och Zozosuit (2018)
  • Nettoförmögenhet: $2.0 miljarder (december 2021)
  • Konstsamling: Innehåller verk av Basquiat—köp på $57.3 miljoner och $110.5 miljoner
  • Rymdresor: 12 dagar på ISS (2021), avbrutet dearMoon-projekt (2024)

Maezawa fortsätter att inspirera med sin visionära approach—trots motgångar i rymdprojekten.