Vilket land är störst till ytan?

Ryssland är världens största land till ytan

Vilket land är störst till ytan? Svaret är Ryssland. Med sina 17 098 242 kvadratkilometer är Ryssland det överlägset största landet i världen. Det är nästan dubbelt så stort som världens näst största land Kanada.

Ryssland sträcker sig över två kontinenter

Ryssland är så stort att det sträcker sig över två kontinenter – Europa och Asien. Landet har kuster mot tre hav: Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Från väst till öst spänner Ryssland över hela 11 tidszoner.

Stora delar av Ryssland är obebodda

Trots sin enorma yta har Ryssland ”bara” cirka 144 miljoner invånare (2024). Det beror på att stora delar av landet består av obeboeliga områden som tundra, taiga och öken. De flesta ryssar bor i den europeiska delen av landet, särskilt runt storstäderna Moskva och St Petersburg.

Sibirien – Rysslands vildmark

Den största delen av Ryssland utgörs av Sibirien, ett vidsträckt och glest befolkat område i norra Asien. Sibirien domineras av barrskog (taiga) och tundra. Här finns några av världens längsta floder som Ob, Jenisej och Lena. I Sibirien ligger också världens djupaste sjö, Bajkalsjön, som rymmer 20% av världens sötvatten.

Rysslands naturresurser

Ryssland är rikt på naturresurser som olja, naturgas, kol, guld och andra mineraler. Landet är en av världens största producenter av olja och gas. Dessa resurser är en viktig del av den ryska ekonomin. Enligt vissa uppskattningar är värdet av Rysslands naturresurser hela 75 biljoner dollar.

Rysslands klimat

På grund av sin storlek har Ryssland stora klimatvariationer. I de nordligaste delarna kan temperaturen sjunka till 70 minusgrader på vintern. I de södra delarna kan det bli upp till 45 grader varmt på sommaren. Permafrosten täcker stora delar av norra Ryssland. Nederbörden är generellt låg, men ökar mot Stilla havet i öster.

Rysslands geografi

Rysslands landskap domineras av vidsträckta slätter som kallas stäpper. I väster finns bergskedjan Ural som utgör gränsen mellan Europa och Asien. I söder reser sig Kaukasus, Europas högsta bergskedja. I öster finns vulkanerna på Kamtjatkahalvön. Ryssland har också många stora floder och sjöar.

Moskva – Rysslands huvudstad

Moskva är Rysslands huvudstad och största stad med över 13 miljoner invånare (2021). Staden är känd för sina färgglada lökkupoler, Röda torget och Kreml. Moskva är ett viktigt ekonomiskt och kulturellt centrum, inte bara för Ryssland utan för hela Europa.

St Petersburg – Rysslands fönster mot Europa

St Petersburg grundades 1703 av tsar Peter den store som Rysslands ”fönster mot Europa”. Staden är berömd för sina palats, kanaler och vita nätter. Här finns kända sevärdheter som Vinterpalatset (nu Eremitaget) och Isakskatedralen. St Petersburg är Rysslands näst största stad med 5,6 miljoner invånare (2021).

Andra stora städer i Ryssland

Förutom Moskva och St Petersburg har Ryssland flera andra miljonstäder:

  • Novosibirsk (1,6 miljoner) – Sibiriens största stad och ett viktigt centrum för vetenskap och teknologi.

  • Jekaterinburg (1,5 miljoner) – en industristad vid foten av Uralbergen, känd som platsen där den sista tsarfamiljen avrättades.

  • Kazan (1,3 miljoner) – Tatarstans huvudstad, en mångkulturell stad med en blandning av kristna och muslimska influenser.

  • Nizjnij Novgorod (1,2 miljoner) – en viktig hamnstad vid Volga, känd för sin historiska stadskärna och sina mässor.

Så sammanfattningsvis är Ryssland världens i särklass största land. Dess vidsträckta yta rymmer en mångfald av landskap, klimat, naturresurser och kulturer. Trots sin enorma storlek är stora delar av landet obebodda. Rysslands två största städer, Moskva och St Petersburg, är viktiga centra för landets ekonomi, politik och kultur. Men även andra stora städer som Novosibirsk, Jekaterinburg, Kazan och Nizjnij Novgorod bidrar till Rysslands mångfald och betydelse.