Kampen om titeln världens snabbaste tåg är stenhård, men just nu är det Kinas Shanghai Maglev som toppar listan för kommersiell drift, trots en nyligen sänkt marschfart. Tåget har maxat in på 431 km/h och är därmed alltså snabbast på jorden.
Just nu utvecklas dock en prototyp i Kina för ett CR450-tåg som under testkörningar har lyckats komma upp i 451 km/h – men det är inget som just nu finns i drift.
Kinas maglevtåg regerar på spåren
På förstaplatsen för reguljär passagerartrafik hittar vi som sagt Shanghai Maglev.
Det här är ingen vanlig rälsbunden historia; tåget använder magnetisk levitation, maglev, och svävar bokstavligen fram istället för att rulla på hjul. Tekniken möjliggör imponerande hastigheter och en nästan ljudlös färd. Tåget kör skytteltrafik mellan Shanghai Pudong International Airport och Longyang Road Station inne i centrala Shanghai, en sträcka på ungefär 30 kilometer. Resan är en uppvisning i acceleration och fart, avklarad på knappt åtta minuter.
Tidigare pressades tåget upp till en maxhastighet på 431 km/h, en siffra som fick konkurrenterna att blekna. Sedan maj 2021 har dock den operativa topphastigheten dragits ner till 300 km/h av ännu oklara skäl. Trots denna reducering behåller Shanghai Maglev positionen som det snabbaste tåget i världen som du faktiskt kan köpa biljett till idag.
Nya kinesiska snabbtåg utmanar
Men Kina nöjer sig inte med maglev-tekniken. Man satsar även stenhårt på att utveckla nästa generation av konventionella höghastighetståg som rullar på traditionell räls. Nyligen visades prototyper upp för CR450-tågen, en ny serie designad för att korsa landet i en kommersiell hastighet på hela 400 km/h. Under testkörningar har ingenjörerna redan pressat dessa tåg till imponerande 453 km/h, vilket visar på potentialen.
När CR450 väl sätts i reguljär trafik kommer de att bli de snabbaste hjultågen i världen och därmed köra om de nuvarande Fuxing-tågen (CR400-serien) som idag trafikerar flera linjer i Kina med en toppfart på 350 km/h. För att möjliggöra dessa nya hastigheter pågår omfattande uppgraderingar av infrastrukturen, bland annat på den prestigefyllda linjen mellan huvudstaden Beijing och finansmetropolen Shanghai.
Hastighetsrekord och maglev-teknikens potential
När vi talar om absoluta hastighetsrekord, oavsett kommersiell drift, är det Japan som innehar den åtråvärda titeln. Deras experimentella L0 Series Maglev nådde otroliga 603 km/h under en testkörning redan 2015. Detta tåg, som använder supraledande magneter för levitation och framdrift, är hjärtat i det gigantiska Chuo Shinkansen-projektet. Planen är att tåget ska trafikera sträckan mellan Tokyo och Nagoya från 2027, med en planerad operativ hastighet på 500 km/h, även om rapporter om förseningar förekommer. För tåg som rullar på konventionell räls – hjul på stål – står sig fortfarande ett franskt rekord starkt.
Redan 2007 lyckades en specialmodifierad TGV-enhet nå makalösa 574,8 km/h under ett rekordförsök. Maglev-teknikens stora fördel är just elimineringen av friktionen mellan hjul och räls. Genom att låta tåget sväva skapas förutsättningar för extremt höga hastigheter, en betydligt tystare resa för passagerarna och potentiellt lägre underhållskostnader för spåren jämfört med traditionella järnvägar som utsätts för enorma krafter i höga farter.
Framtidens snabba resor tar form
Utvecklingen av framtidens blixtsnabba landtransporter pågår för fullt på flera fronter. I Japan fortsätter arbetet med Chuo Shinkansen-linjen för L0 Series Maglev. Projektet är enormt och innefattar byggandet av hundratals kilometer tunnlar genom bergig terräng. Efter att linjen till Nagoya är klar finns planer på en förlängning till Osaka, som dock väntas stå klar först runt 2037. Samtidigt visar Kinas satsning på CR450 att man ser en stark framtid även för höghastighetståg på konventionell räls.
Fokus ligger på att ytterligare korta restiderna mellan landets megastäder och därmed stärka järnvägens konkurrenskraft. Denna parallella utveckling av både maglev och avancerade hjultåg flyttar ständigt fram gränserna för vad som är möjligt inom landbaserad transport. Potentialen är stor att på allvar kunna konkurrera med flyget på medellånga distanser, inte minst tack vare kortare totala restider från dörr till dörr och en betydligt lägre miljöpåverkan per passagerarkilometer. Kampen om spåren har bara börjat.