Leif och Billy tar över rodret i Smartare än en femteklassare

Leif och Billy tar över rodret i Smartare än en femteklassare

Frågesportprogrammet Smartare än en femteklassare är tillbaka med en ny säsong våren 2024, men denna gång med nya ansikten vid rodret. Humorduon Klas Eriksson och Alfred Svensson, mer kända som ”Leif och Billy”, tar över stafettpinnen från Marko ”Markoolio” Lehtosalo och hans mamma Irma.

Nytt upplägg med kändisdueller

I den kommande säsongen kommer tittarna få se en förändring i programmets upplägg. Istället för att en känd person tävlar mot barnen kommer två kändisar duellera mot varandra i varje avsnitt. De tävlandes kunskaper sätts på prov fram till den avgörande sista frågan.

Anne Appelberg, exekutiv producent för programmet, är entusiastisk inför den nya säsongen:

– Den omåttligt populära och prisbelönta humorduon är helt rätt för att ta succéformatet Smartare än en femteklassare och säsong 2 till nästa nivå.

Markoolio och Irma lämnar på grund av schemakrock

Marko Lehtosalo förklarar för Expressen att anledningen till att han och Irma lämnar programmet är att den andra säsongen av deras program ”Marko och Irma” har premiär ungefär samtidigt, fast på TV4. Kontraktet med TV4 sätter stopp för medverkan i andra program under samma period.

Lehtosalo är dock öppen för att återvända till Smartare än en femteklassare i framtiden och tror att de nya programledarna kommer göra ett bra jobb.

Fem deltagare har klarat sista frågan

Sedan starten 2011 har fem tävlande lyckats besvara den sista frågan värd 250 000 kronor. Bland dessa finns specialisttandläkaren Tobias Fagrell, pensionären Ingrid Sjöstrand, korsordskonstruktören Bertil Blues Johansson, forskningschefen Staffan Asplund och minneskonstnären Jonas von Essen.

Tidigare var höjdhopparen Stefan Holm den enda som nått sista frågan, i säsong 2, men svarade då fel.

Premiär under våren på Kanal 5 och Discovery+

Den nya säsongen av Smartare än en femteklassare har premiär under våren 2024 och kommer sändas på Kanal 5 och streamingtjänsten Discovery+. Tittarna kan se fram emot en underhållande och lärorik säsong med Klas Eriksson och Alfred Svensson vid rodret, där både barn och vuxna kan utmana sina kunskaper.