Ny upptäckt kan revolutionera laddningstiden för elektronik

Ankur Gupta University of Colorado Boulder supercapacitors research 2024
Källa: Futurism

Forskare vid University of Colorado at Boulder har gjort ett genombrott i förståelsen av hur laddade jonpartiklar beter sig. Denna upptäckt kan möjliggöra superkondensatorer som laddar telefoner och bärbara datorer på 60 sekunder och elbilar på tio minuter.

Superkondensatorer har föreslagits som ett sätt att ladda elektronik snabbt, men att öka energitätheten har varit en utmaning. Ankur Gupta och hans team har funnit en uppdatering till Kirchoffs lag som kan revolutionera lagringskapaciteten för superkondensatorer.

”Vi hittade den saknade länken,” säger Ankur Gupta, kemisk och biologisk ingenjör, till University of Colorado at Boulder.

Den primära fördelen med superkondensatorer ligger i deras hastighet. ”Den primära fördelen med superkondensatorer ligger i deras hastighet. Så hur kan vi göra deras laddning och energifrigivning snabbare? Genom mer effektiv rörelse av joner,” förklarar Ankur Gupta, kemisk och biologisk ingenjör, i en intervju med University of Colorado at Boulder.

Upptäckten kan ha stora konsekvenser för framtidens energilagringsteknik. Superkondensatorer kan lagra upp till tio gånger mer energi än dagens teknik, vilket kan förändra hur vi ser på energilagring och användning i framtiden.

Ankur Guptas forskning om superkondensatorer

Ankur Gupta och hans team vid University of Colorado Boulder har gjort ett genombrott i förståelsen av jonrörelse i porösa material. Denna forskning kan revolutionera hur vi laddar elektronik och elbilar.

  • Genombrott: Förbättrad förståelse av jonrörelse inom porösa material.
  • Möjligheter: Snabbladdande superkondensatorer för elektronik och elbilar.
  • Tillämpningar: Elektroniska enheter, elbilar, kraftnät.
  • Teoretisk uppdatering: Modifiering av Kirchhoffs lag för att inkludera jonrörelse.
  • Publicering: Proceedings of the National Academy of Science.
  • Finansiering: National Science Foundation CAREER Award #2238412.

Denna upptäckt kan leda till mer effektiva energilagringsenheter och förändra framtidens energianvändning.