Forskare har föreslagit en ny socio-ekologisk ram för hållbar återbeskogning i karstregioner. Fokus ligger på skogsförsämring, karbonatbergbegränsningar och mänsklig påverkan.
Sydkinesiska Karst har minskat stenökenbildning genom omfattande bevarande och återställning. Hållbarheten för denna trend är dock osäker på grund av utmaningar med val av skogsplanteringsplatser, skogsproduktivitet och ekosystemtjänster.
Ramen optimerar framtida ekologiska utrymmen genom att beakta socio-ekologiska sammanhang och etablera långsiktiga människa-ekosystem-interaktioner. Enligt Prof. Yue Yuemin, motsvarande författare till studien, ”Denna ram kan tillämpas på ekologisk återställning i sårbara områden med olika socio-ekologiska sammanhang,” rapporterar Earth’s Future.
Studien använder sedimentanalys, historiska uppgifter, fjärranalys och djupinlärning för att rekonstruera skogsevolution sedan Ming-Qing-dynastierna. Genom att analysera skogsdynamik och avskogning fördjupar det vår förståelse av hur skogar reagerar på mänskliga aktiviteter och klimatförändringar, och informerar beslut om behovet av återställningsinsatser, förklarar Prof. Yue Yuemin i en intervju med Earth’s Future.
Ramen tar hänsyn till både naturliga och sociala dimensioner av att kontrollera stenökenbildning. Forskare hoppas att detta tillvägagångssätt kommer att förbättra hållbarheten i ekologisk återställning i karstregioner.
Studien publicerades i Earth’s Future den 14 maj 2024. Karstregionen i Sydkina är världens mest koncentrerade karstområde.
Karstregionen i Sydkina: Ny ram för hållbar återbeskogning
Forskare har utvecklat en socio-ekologisk ram för att förbättra återbeskogningen i karstregioner. Fokus ligger på att hantera skogsförsämring och mänsklig påverkan.
- Nyckelutmaningar: Val av skogsplanteringsplatser, skogsproduktivitet, ekosystemtjänster.
- Metoder: Sedimentanalys, historiska uppgifter, fjärranalys, djupinlärning.
- Mål: Långsiktiga människa-ekosystem-interaktioner, optimerade ekologiska utrymmen.
- Publicering: Earth’s Future, 14 maj 2024.
Ramen syftar till att förbättra hållbarheten i ekologisk återställning genom att integrera både naturliga och sociala dimensioner.