Hur många länder finns det i världen?

Hur många länder finns det egentligen i världen?

Frågan kan tyckas enkel vid första anblick, men hur många länder finns det i världen? Svaret är faktiskt inte så självklart som man kan tro.

Enligt FN:s officiella lista finns det 193 medlemsländer, plus två observatörsstater (Vatikanstaten och Palestina). Så rent tekniskt är svaret 195 länder enligt FN.

Men det finns många omstridda territorier som vissa anser vara egna länder, medan andra hävdar att de tillhör andra nationer. Så beroende på vem man frågar kan antalet länder variera från 193 till 237.

Kontroversiella uteslutningar från FN:s lista

Taiwan är ett exempel på ett land som inte erkänns av FN. Ön styrdes tidigare av Kina men har nu egen regering. Trots det anser FN att Taiwan är en del av Kina.

Kosovo är ett annat fall. Ungefär hälften av FN:s medlemmar erkänner Kosovo som självständigt, andra anser att det är en del av Serbien.

Och så har vi Grönland. Världens största ö ser ut att vara ett eget land, precis som grannlandet Island. Men trots visst självstyre tillhör Grönland formellt lilla Danmark på andra sidan Atlanten.

Andra listor ger andra svar

Så hur många länder finns det då? Tja, det beror på vem man frågar.

Encyclopaedia Britannica listar 196 länder, inklusive Taiwan, Kosovo och Vatikanstaten.

CIA World Factbook anger hela 237 länder, då man räknar in även omstridda och beroende territorier som Gazaremsan och Puerto Rico.

Wikipedia har en lista med 206 ”suveräna stater”. Där ingår FN:s 193 medlemmar och två observatörer, plus 11 till, inklusive Taiwan, Kosovo och Nordcypern.

Fotboll och OS ger fler ”länder”

Tittar man på internationella idrottstävlingar blir bilden ännu mer komplex.

Fotbollsförbundet FIFA har hela 211 medlemmar som tävlar om att få spela VM. Förutom de flesta FN-länder tillåter FIFA även delvis självstyrande territorier som Färöarna, samt omstridda stater som Kosovo.

Även Internationella Olympiska Kommittén har en generös definition. Vid OS tävlar 206 ”länder”, inklusive territorier som Puerto Rico och Bermuda.

Gråzoner och politiska tvister

Så enkelt är det alltså inte att avgöra exakt hur många länder det finns. Olika listor ger olika svar, från 193 till 237.

Problemet är att det inte finns någon universell definition av vad som krävs för att räknas som land. Och ständigt skiftande gränser och politiska tvister gör det hela ännu mer komplicerat.

Abchazien, Somaliland och Västsahara är exempel på områden som utropat sig som självständiga stater, men som få eller inga andra länder erkänner.

Så hur många är det då?

Om man ska ge ett rakt svar är nog 195 det närmaste man kan komma – de 193 FN-länderna plus två observatörer.

Men med tanke på alla omstridda fall är det kanske mer rättvisande att säga att det finns någonstans mellan 193 och 237 länder i världen, beroende på hur man räknar.

Oavsett vilket är en sak säker: Svaret på frågan ”hur många länder finns det i världen?” är långt ifrån så enkelt som man kan tro.