Hur lång tid tar det att åka till månen?

Hur lång tid tar det att åka till månen?

Hur lång tid tar det att åka till månen? Det beror på en rad faktorer, men i genomsnitt tar det mellan tre och fyra dagar för en bemannad rymdfarkost att nå vår närmaste himlakropp.

Historiska resor till månen

Under Apollo-eran på 1960- och 1970-talet tog det de bemannade rymdfarkosterna ungefär tre dagar att nå månen. Den första månlandningen med Apollo 11 1969 tog 75 timmar och 49 minuter från uppskjutning till landning på månens yta.

Obemannade uppdrag kan ta längre tid. Lunar Reconnaissance Orbiter som sköts upp 2009 tog nästan fyra dagar att nå månen. Sonderna tar ofta längre tid för att spara bränsle genom att använda sina motorer så lite som möjligt.

Avståndet till månen varierar

En anledning till att restiden kan variera är att avståndet mellan jorden och månen inte är konstant. Månen befinner sig i genomsnitt 384 400 km från jorden, men avståndet varierar mellan 356 500 km och 406 700 km beroende på var i omloppsbanan månen befinner sig.

Framtida resor till månen

Med dagens teknik tar resan till månen fortfarande mellan tre och fyra dagar. Men i framtiden kan det komma att ändras. SpaceX planerar att skicka människor till månen med sitt Starship-raketsystem och siktar på en restid jämförbar med Apollo-eran.

Hållbar utforskning av rymden

Rymdforskning och rymdteknik spelar en viktig roll för en hållbar utveckling på jorden. Satelliter i omloppsbana runt jorden samlar in värdefulla data som kan användas för att övervaka klimatförändringar, förutsäga naturkatastrofer och effektivisera jordbruk.

ESA, den europeiska rymdorganisationen, arbetar för en hållbar utforskning av rymden baserad på partnerskap med både internationella rymdorganisationer och företag. Genom att testa marknaden för transporttjänster till månen vill ESA driva på den tekniska utvecklingen och skapa nya affärsmodeller för rymdindustrin.

Målet är att kunna utnyttja resurser på andra planeter och himlakroppar för att göra rymdutforskningen mer hållbar. Det kan handla om att utvinna syre och vatten från månens yta för att stödja framtida bemannade baser.

ESA har också i över 25 år arbetat med att skapa portabla ekosystem som kan förse astronauter med syre, vatten och mat samtidigt som de tar hand om avfall. Kunskapen som genereras har direkt nytta för en mer hållbar tillvaro på jorden, till exempel för att odla alger och bakterier till mat i byar i Kongo.

Så även om en resa till månen fortfarande tar flera dagar, kan rymdtekniken här på jorden hjälpa oss att skapa en bättre och mer hållbar framtid för mänskligheten. Utforskningen av rymden öppnar upp nya möjligheter inom allt från materialutveckling till medicinsk forskning.