Grekland satsar stort på hållbar utveckling och energisammankoppling

Nisyros Dialogues 2024 event details
Källa: Ekathimerini

Nisyros Dialogues, ett evenemang som hölls på Dodekanesiska ön Nisyros, fokuserade på hållbarhet och geopolitik.

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis betonade Greklands åtgärder för att främja hållbar utveckling på öar. Enligt Mitsotakis har Grekland tagit konkreta steg de senaste åren för att kombinera ö-liv med åtgärder som främjar utveckling i harmoni med miljön.

En överenskommelse med Europeiska kommissionen har etablerat en fond för avkolning av öar med investeringar på 3,8 miljarder euro över åtta år. Denna fond syftar till att minska koldioxidutsläppen och främja grön energi på de grekiska öarna.

Elektrisk sammankoppling av Dodekanesiska öarna kommer att slutföras 2029 och ta 16 öar ur energisolation. Detta projekt förväntas förbättra energitillgången och minska beroendet av fossila bränslen.

Regeringen har också åtagit sig 21 åtgärder för att skydda marin biologisk mångfald och skapa hållbart fiske. Dessa åtgärder inkluderar en 80% ökning av skyddade områden i Grekland och skydd av 238 stränder.

Europeiska kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas diskuterade Europas behov av stabilt ledarskap och de utmaningar som kontinenten står inför. Enligt Schinas kommer öppnandet av en ny ledarskapskris i hjärtat av det europeiska politiska systemet att få betydande konsekvenser för Europa, särskilt med tanke på de geopolitiska osäkerheterna och riskerna i regionen.

Nisyros Dialogues 2024: Hållbarhet och geopolitik

Nisyros Dialogues 2024—ett evenemang på Nisyros, Dodekanesiska öarna—fokuserar på hållbar utveckling och geopolitik. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis och Europeiska kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas deltog i diskussionerna.

  • Datum: 15-17 april 2024
  • Plats: Nisyros, Dodekanesiska öarna
  • Huvudtalare: Kyriakos Mitsotakis, Margaritis Schinas
  • Huvudämnen:
  • Hållbar utveckling på öar
  • Elektrisk sammankoppling
  • Marin biologisk mångfald
  • Geopolitisk stabilitet i Europa

Evenemanget markerar Greklands fortsatta engagemang för att kombinera hållbarhet med ö-liv och att stärka Europas ledarskap i en osäker geopolitisk tid.