Den första hållbarhetsstjärnan utsedd av American Chemical Society

Liang Feng Duke University carbon capture water purification research
Källa: Cen

Liang Feng har blivit utsedd till den första hållbarhetsstjärnan av American Chemical Society. Feng, som är assisterande professor vid Duke University, har gjort banbrytande upptäckter inom koldioxidinfångning och vattenrening.

Fengs arbete fokuserar på att utveckla innovativa material och mekanismer för att hantera globala utmaningar inom energi, klimat och hälsa. Han har revolutionerat metoder för koldioxidinfångning och vattenrening genom en ny adsorptionmekanism.

När han var på gymnasiet, inspirerades Feng av kemi. ”När jag var på gymnasiet, tror jag att jag mest drogs till kemin. Det ser ut som magi för mig. Det finns många färgförändringar, eller hur? Som när du reagerar en syra och en bas, indikatorn ändrar färg från lila till blå,” säger Feng till C&EN.

Feng betonar vikten av att den nya generationen kemister arbetar hållbart och säkert med kemikalier. ”Jag tror definitivt att den nya generationen av kemister eller kemitekniker bör ta mer ansvar för att hantera kemikalier på ett mycket, mycket säkrare sätt. Ett mer, säg, hållbart sätt,” säger han till C&EN.

Fengs insatser är särskilt viktiga i ljuset av målet att nå netto-nollutsläpp till 2050. Hans arbete fortsätter att inspirera och driva fram nya lösningar för en hållbar framtid.

Liang Fengs banbrytande forskning vid Duke University

Liang Feng, assisterande professor vid Duke University, leder Feng Group med fokus på innovativa material och mekanismer för att möta globala utmaningar inom energi, klimat och hälsa. Fengs arbete har revolutionerat metoder för koldioxidinfångning och vattenrening.

  • Institution: Duke University, Thomas Lord Department of Mechanical Engineering and Materials Science
  • Forskningsområden: Klimat och energi, biomaterial och biomedicin
  • Nyckelupptäckter:
  • Ny adsorptionmekanism för koldioxidinfångning
  • Avancerade tekniker för vattenrening
  • Utbildning: Ph.D. från Texas A&M University (2020)
  • Tidigare forskning: Postdoktoral forskning vid Northwestern University med Nobelpristagaren Sir Fraser Stoddart
  • Huvudmål: Utveckla hållbara strategier för att använda infångade element och skapa konstgjorda molekylära maskiner för precisionsmedicin

Fengs forskning är avgörande för att nå netto-nollutsläpp till 2050 och fortsätter att inspirera nya lösningar för en hållbar framtid.